Gyümölcseink

'Neked Érik'

Őszibarack fajták, amiket termelünk

Meystar

Egy francia faiskolában termesztették először ezt a fajtát. Érési ideje augusztus közepére tehető. Nagyméretű gyümölcsei elérhetik a 140 grammot is, melyek szimmetrikus gömb alakúak. Héjának színe rózsaszín, melyet 60-70 százalékban piros fedőszín borít. Felülete enyhén molyhos. Húsa finom ízű, magja könnyen elválik a gyümölcshústól. Jó termőképességű, az előkészítést és a szállítást jól bírja, kiváló piaci őszibarack fajta.

Suncrest

A Suncrest őszibarack későn érő fajta, augusztus második feléig kell várni a szüreteléssel. Cserébe hatalmas méretű, 150-200 grammos terméseket hoz, melyek nagyon finom ízűek és bőlevűek. Húsa színe sárga, de a mag körül pirosasra színeződik. Magvaváló. Rendszeresen és bőségesen terem, friss fogyasztásra és tartósításra is kiválóan alkalmas őszibarack fajta.

Incrocio Pieri

Gyönyörű, nagy gyümölcsű, erős növekedésű, jó termésbiztonságú, és jó ellenállóságú őszibarack. Középkései virágzása miatt a kései fagyok kevésbé veszélyeztetik. A gyümölcsök húsa zöldesfehér, roppanó, bőlevű, kellemes aromájú, magvaváló. Augusztus közepétől szedhető.

Champion

I.G. Hubbard állította elő az USA-ban az Oldmixon Free és az Early York fajták keresztezésével, a XIX. század végén. Nagyon elterjedt fajta.Augusztus végén, szeptember első  felében érik. Nagy, majdnem szabályos gömb alakú, bibepontja kiemelkedik, zöldesfehér színű, helyenként leheletszerű piros színeződésű héja jellegzetesen erősen molyhos. Magvaváló gyümölcsének húsa fehér, puha, bő levű, nagyon illatos, édes, zamatos. Rendszeresen és bőven terem. Friss étkezéshez éppúgy kiváló, mint befőttnek, dzsemnek, gyümölcslének.

Babygold

USA-ból származik. Augusztus közepétől – végéig érik. Napos, alacsony hőmérsékletű helyet kedveli, jó vízgazdálkodású, humuszban, tápanyagban gazdag, kissé levegős talajban fejlődik a legjobban. Csonthéjas, gyümölcse közepes méretű, gömb alakú, átlagosan 150 g tömegű, tetszetős, narancssárga alapszínű, pirossal tarkítva, héja közepesen molyhos, húsa sárga színű, édes, kiváló aromával. Főleg befőzésre alkalmas.

Bounty

Új, amerikai nemesítésű fajta. Gyümölcse sárga húsú, nagy szemű, magvaváló. Íze kitűnő, édes, zamatos.

'Neked Érik'

Alma fajták, amiket termelünk

Idared

Az ‘Idared’ almafajta az egyike a jól bevált, sokirányúan felhasználható almafajtáknak. Legnagyobb előnye a kiváló tárolhatóság, nem puhul gyorsan. Gyümölcseinek zamatos, harmonikus, enyhén savanykás íze Önnek is sok örömet szerezhet a hosszú tél, és a tavaszi napok idején. Friss fogyasztásra, és feldolgozásra egyaránt megfelel. Nagyszerű vitaminforrás a téli napokban, és lekvárok, kompótok, gyümölcslevesek, sütemények alapanyaga. Októberben szüretelhető, fogyasztani viszont a legjobb 3-4 hónap tárolás után, mivel akkorra a legfinomabb. A termések nagy méretűek (170-200 g), lapított gömb alakúak, héjuk közepesen vastag. A héj élénkpiros fedőszínnel borított. Húsa nagyon lédús, fehéres vajszínű, kellemes savanykás ízű, roppanós.

Jonathan

A nagyon finom, harmonikus ízvilág, kellemesen savanykás íz, és piros színű termésük miatt a ‘Jonathan’ fajta hazánkban is közkedveltek, jól ismertek. A gyümölcsök íze igazi „Jonathan-ízvilág”, tehát kellemesen édes-savas, pompás zamatú, bőlevű. A termések közepes méretűek (120-130 g), vékony héjúak, tűzpirosra színeződő. Óriási előnye, hogy korán termőre fordul, rendszeresen, és évente bőséges termést hoz. Szeptember elején szüretelhető. Friss fogyasztásra kiválóan alkalmas, de nagyon finom kompót, és sütemények is készíthetők belőle.

Jonagold

A ‘Jonagold’ fajta biztosítja az egyik legfinomabb, friss fogyasztásra kiváló almát. Gyümölcs ízének harmonikus, finom, édeskés, fűszeres zamata, lédússága szinte utolérhetetlen. Befőttnek, lekvárnak, mártásnak is remekül felhasználható. Szeptember közepén-végén, október elején szüretelhető. Nagy méretű, gömbölyded termései középvastag héjúak, erős viaszréteggel. Húsa világossárga, barnulásra nem hajlamos. Igen korán termőre forduló fajta, és nagyon bőven terem.

Golden Delicious

A ‘Golden Delicious’ Amerikában és Európában egyaránt a legelterjedtebb almafajta. Kellemes, fűszeres, édes-savanykás, harmonikus ízvilágával nagyon sokan kedvelik. Gyönyörű, kezdetben zöldessárga, majd sárga színű, vékony héjú almákat érlel fája. Igazi „aranyalma”. Szeptember végén, október elején szüretelhető, és kb. fél évig tárolható. Rendkívül bőtermő fajta.